Slechts 1 op 4 jongeren gaat op jaarlijkse controle bij de tandarts: “Laat mondhygiënist een rol spelen via CLB”

Nieuws

Slechts een kleine minderheid van de jongeren in ons land gaat jaarlijks op controle bij de tandarts. In Vlaanderen doet een kwart van de jongeren dat, zo blijkt uit cijfers van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. “Het nieuw beroep van mondhygiënist  zal bijdragen aan betere resultaten op vlak van gezonde tanden”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Saeys.

Sinds 2009 is de basistandzorg gratis in ons land tot de leeftijd van 18 jaar. Toch blijken heel wat jongeren heel weinig naar de tandarts te gaan. Bovendien heeft de helft van de jongeren die wel op controle gaan tandbederf door overmatig snoepen of frisdrankgebruik. “De kosten volledig terugbetalen is één ding, maar je moet er ook voor zorgen dat kinderen effectief gebruikmaken van het aanbod. Het terrein speelt daar een rol in, maar de overheid uiteraard ook”, benadrukt Freya Saeys.

Rol voor nieuwe mondhygiënist

Freya Saeys (Open Vld) pleit ervoor om de mondhygiënist een rol te laten spelen binnen het medisch toezicht van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB). “Het belang van een goede mondgygiëne is groot. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zeker op jonge leeftijd”, licht parlementslid Saeys toe.

Preventie is een bevoegdheid van de deelstaten. In een Vlaamse resolutie werd gevraagd om dit nieuw gezondheidszorg beroep in het leven te roepen.Dit is iets wat federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block vorig jaar deed. “Momenteel werken we een vergoedingsmodel uit voor de mondhygiënist, zodat dit klaar is tegen dat de eerste lichting afstudeert in de zomer van dit jaar.” laat minister De Block weten.

Vorig bericht
Bachelor in de mondzorg studeren in Vlaanderen
Volgend bericht
7 eigenschappen van een succesvolle mondhygiënist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu